Biuletyn Informacyjny dla Służb Ekonomiczno - Finansowych nr 11 (1054) z dnia 10.04.2020
Opublikowano już pierwsze Wiążące Informacje Stawkowe
Od 1 listopada 2019 r. podatnicy mogą występować z wnioskiem o wydanie Wiążącej Informacji Stawkowej (dalej: WIS). WIS jest nową instytucją, która ułatwi podatnikom stosowanie przepisów dotyczących stawek podatku VAT oraz zapewni im w tym zakresie odpowiednią ochronę. Jest to decyzja wydawana przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej na potrzeby opodatkowania VAT dostawy towarów, importu towarów, wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów albo świadczenia usług.
Co do zasady, WIS miała być wiążąca dla organów podatkowych od 1 kwietnia 2020 r., czyli od momentu, kiedy miała zacząć obowiązywać nowa matryca stawek VAT. WIS wydana przed dniem 1 kwietnia 2020 r. miała wiązać organy podatkowe wobec podatnika, dla którego została wydana w odniesieniu do towaru będącego przedmiotem dostawy, importu lub wewnątrzwspólnotowego nabycia dokonanych po dniu 31 marca 2020 r. oraz usługi wykonanej po tym dniu (uwaga! WIS wydana w odniesieniu m.in. do gazet, czasopism i książek przed 1 kwietnia 2020 r. miała wiązać organy podatkowe od dnia doręczenia decyzji wnioskodawcy).
Pisaliśmy na ten temat w Biuletynie Informacyjnym nr 29 z 10.10.2019 r. na str. 6-10 |
W związku z wprowadzeniem tzw. tarczy antykryzysowej, nowa matryca stawek VAT zacznie obowiązywać od 1 lipca 2020 r. (a nie od 1 kwietnia 2020 r.). Przesunięcie terminu spowoduje m.in., że wydane do 30 czerwca 2020 r. WIS będą zapewniały podatnikom ochronę dla czynności podlegających opodatkowaniu wykonywanych od 1 lipca 2020 r.
Na stronie internetowej Krajowej Informacji Skarbowej (www.kis.gov.pl) opublikowano już pierwsze decyzje WIS.
Baza najciekawszych Wiążących Informacji Stawkowych jest dostępna na stronie internetowej naszego Wydawnictwa - w serwisie "Interpretacje urzędowe". |
Z dotychczas wydanych WIS wynika m.in., że stawką 5% VAT mogą być opodatkowane:
- ciastka parzone posypane cukrem (WIS z 13 lutego 2020 r., nr 0115-KDST2-2. 450.94.2019.1.MS),
- ciastka kruche posypane cukrem, nabite kremem lub podlane polewą (WIS z 13 lutego 2020 r., nr 0115-KDST2-2.450.93.2019.1.MS i z 17 lutego 2020 r., nr 0115-KDST2-2.450.90.2019.1.AP),
- bułki pszenne do wypieku (WIS z 12 lutego 2020 r., nr 0115-KDST2-2.450.89. 2019.1.KJ),
- pierniki (WIS z 19 lutego 2020 r., nr 0115-KDST2-2.450.37.2019.1.MS),
- pierniczki z nadzieniem (WIS z 18 lutego 2020 r., nr 0115-KDST2-2.450.32.2019.1.AP),
- ryż long parboiled i ryż arborio (WIS z 17 lutego 2020 r.: nr 0115-KDST2-1.450.5.2019.1.JF i nr 0115-KDST2-1.450.4.2019.1.JF),
- pizza mrożona - produkt gotowy do spożycia po obróbce termicznej (WIS z 29 stycznia 2020 r., nr 0115-KDST1-1.450.27.2019.1.RS),
- katalog w formie książki (WIS z 14 lutego 2020 r., nr 0112-KDSL1-2.450.5.2019.2.ISN).
www.PodatekVAT.pl - Aktualności:
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PoradyPodatkowe.pl » |
GOFIN PODPOWIADA - Podatek VAT
Kompleksowe opracowania tematyczne
DRUKI - Podatek VAT
Darmowe druki aktywne
KALKULATORY - Podatek VAT
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
|