Poradnik VAT nr 4 (388) z dnia 20.02.2015
Stawka VAT na usługę organizacji imprez okolicznościowych
Zajmujemy się organizacją balu karnawałowego, w ramach którego oferujemy przygotowanie posiłków oraz zapewniamy napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz kawę i herbatę. Czy całość tej usługi możemy zaewidencjonować w kasie fiskalnej pod jedną pozycją i opodatkować stawką 8%?
Organizowanie imprezy karnawałowej co do zasady, klasyfikowane jest jako kompleksowe świadczenie usług gastronomicznych, które podlega opodatkowaniu według preferencyjnej 8% stawki VAT.
Stawka ta nie ma jednak zastosowania do sprzedaży m.in. napojów alkoholowych, bezalkoholowych, wody, kawy i herbaty, które wymienione są pod poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek, jako wyłączone z opodatkowania 8% stawką VAT. Oznacza to, że ich sprzedaż, nawet jeśli wchodzi w skład kompleksowej usługi gastronomicznej podlega opodatkowaniu 23% stawką VAT.
Z tego względu usługa gastronomiczna świadczona przez Czytelnika podlega opodatkowaniu stawką w wysokości 8%, przy czym sprzedaż napojów alkoholowych, bezalkoholowych, kawy i herbaty, podlega opodatkowaniu stawką 23%. Okoliczności tej nie zmienia fakt, że napoje te są dostarczane w ramach jednej kompleksowej usługi.
W sytuacji opisanej w pytaniu, sprzedaż kompleksowej usługi organizowania balu karnawałowego należy ująć na paragonie fiskalnym pod jedną pozycją opodatkowaną stawką 8%, natomiast sprzedaż napojów (tj. kawy, herbaty itp.), należy zarejestrować w kasie fiskalnej osobno, ze stawką 23%.
www.PodatekVAT.pl - Stawki VAT:
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.StawkiVAT.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
GOFIN PODPOWIADA - Podatek VAT
Kompleksowe opracowania tematyczne
DRUKI - Podatek VAT
Darmowe druki aktywne
KALKULATORY - Podatek VAT
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
|